Heb je een ongehoorzame hond of is hij tegendraads? Je hond wil je wat vertellen!
- Sarah Van Nuffelen
- 24 mrt
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 dagen geleden
Is jouw hond ongehoorzaam? Doet hij tegendraads? Lijkt hij zijn best te doen om jouw uit te dagen en voel jij de frustratie opborrelen? De kans is heel groot dat jouw hond je wat wil vertellen. Maar wat juist?

In hondenland is er een grote verscheidenheid aan meningen. Dat gaat van professionals die jaren studies achter de rug hebben en blijven bijscholen tot de buur die een hond gehad heeft en van zichzelf vindt alles te weten over hoe je een hond moet opvoeden.
Hoewel iedereen uit zijn eigen ervaring tips mag delen, ben ik het niet eens met het roepen dat die ervaring de enige juiste is. Honden zijn geen bouwdoos, waarbij je de handleiding volgt bij het in elkaar zetten en zo een ideale huisgenoot hebt.
Elke hond heeft een eigen karakter, een eigen levensstart en eigen leerervaringen. Hoe hard je ook je best doet om die zaken te controleren, het zal je niet lukken om 2 dezelfde honden naast elkaar te krijgen die exact hetzelfde reageren op een prikkel.
Als je de social media opent zie je de meest uiteenlopende zaken voorbijkomen. Van e-collars, sliplijnen en verplichte commando’s naar alles op het tempo van je hond zonder regels. Ik hou niet van extremen, ook niet in hondenland dus. Waar ik wel van hou is onderbouwde en weloverwogen keuzes. Keuzes die elke partij van de samenwerking eer aan doen, waarbij respect voor elkaar voorop staat en veiligheid en welzijn topprioriteiten zijn.
Baas, begeleider, hondenouder, … ?
Net zoals er veel meningen zijn, zijn er ook veel namen voor jou in relatie tot jouw hond. De wijdst verspreide is baas of baasje, maar tegenwoordig dekt dit voor veel mensen de lading al lang niet meer.
Een woord is maar een woord, benoem het vooral waar jij je zelf goed bij voelt.
Mij zal je voornamelijk baasje of begeleider horen zeggen. Zelf vind ik hondenouder te land en te academisch klinken. Ik heb er dus niet zoveel mee en daarom gebruik ik het eigenlijk niet. Begeleider zal je mij vooral horen zeggen tijdens de sessies. Ik heb je op weg je hond te begeleiden doorheen de hoge verwachtingen van de maatschappij. Jij als begeleider speelt daar een heel belangrijke rol in!
Maar mijn voorkeur blijft bij baasje. En hoewel ik gruwel van het woord ‘baas’, heb ik nog geen een woord gevonden dat goed klinkt, kort is en voor iedereen duidelijk is wat je bedoelt.
Waarom is dit belangrijk, vraag je je nu waarschijnlijk af…
De manier waarop jij het benoemt heeft weerslag op hoe jij ernaar kijkt. Voel jij jezelf een baas over je hond? Of begeleid jij hem doorheen het leven? Of …
De wetenschap is het er ondertussen al over eens dat het baas zijn over je hond grote onzin is. Onze huishonden leven in een zelfde soort gezin als wij mensen, waar er wederzijds respect is tussen de ouderhond en de jongen, waar regels gelden, maar er ook ruimte is voor eigenheid en opstand.
Later meer over de dominantietheorie en hoe de wetenschap er nu over denkt.

Jouw hond is een individu en heeft recht om nee te zeggen!
Over die eigenheid en opstand wil ik het in deze blog over hebben. Want jouw hond is een individu en heeft het recht om nee te zeggen.
Huh? Wat zeg je nu, Sarah?
Ja, je hoort het goed. Jouw hond heeft het recht om nee te zeggen.
Nee zeggen (niet letterlijk natuurlijk, hoewel ik soms denk dat Nila ‘nee’ kan geeuwen) getuigt van eigen inzicht in het moment, van eigen keuzes. Het geeft je hond beslissingsrecht over zijn eigen leven. Want wij beslissen al zo veel voor onze honden.
Nee zeggen hoeft niet gelijk te staan aan een ongehoorzame hond zijn. Een hond heeft van nature geen drang om ongehoorzaam te zijn aan de personen waarmee die samenleeft. Hij heeft geen nood om de baas te zijn en doet de dingen dat ‘ie doet niet om jouw in een slecht daglicht te zetten of je voor schut te zetten.
Nee zeggen is het krachtigste wat jouw hond kan doen. Jouw hond stelt zich kwetsbaar op en geeft aan dat datgene wat je op dit moment van hem vraagt niet lukt.
Nu is het aan jou om te luisteren. Misschien is wat je vraagt te moeilijk, of heeft je hond pijn, of is hij te vermoeid van een druk weekend, of is hij afgeleid door iets in de omgeving, of … (de mogelijkheden zijn oneindig).
Luisteren naar je hond geeft je hond het vertrouwen dat je hem steunt in elke situatie. Het zal ervoor zorgen dat je hond steeds duidelijker aan durft geven als het even niet gaat. En het zorgt er ook voor dat hij juist meer wil investeren in het samenwerken, net omdat je zijn keuze respecteert.
Hoe zorg je ervoor dat je hond geen nee hoeft te zeggen? (En dus niet overkomt als een ongehoorzame hond.)
Het gaat niet enkel over luisteren naar je hond. Want dat moet hij alsnog nee zeggen. Hoe zorg je ervoor dat je hond geen nee hoeft te zeggen?
De eerste stap blijft luisteren. Daarmee leer je je hond écht kennen. Wat vindt ie leuk? Wat vindt ie spannend? Waar schrikt ie van? Maak voor jezelf een zo duidelijk mogelijk beeld van hoe je hond in alle verschillende situaties die je tegenkomt reageert.
Als je op voorhand al weet hoe je hond in een bepaalde situatie zal reageren, kan je voorkomen dat je hond in die bepaalde situatie terecht komt. Je kan op voorhand de situatie al anders aanvatten en meer ondersteuning bieden. Zo maak je het voor jouw hond niet te moeilijk of onmogelijk en zorg je ervoor dat hij positieve ervaringen kan opdoen met datgene wat anders altijd te spannend of moeilijk wordt.
Je gaat de verschillende situaties dus managen, zodat je jouw hond in zijn noden kan ondersteunen. In het begin zal het lijken alsof je alles wat moeilijk is uit de weg gaat. Misschien is dat ook zo. Je gaat naar een stabiele basis, waar je hond zich veilig voelt. Pas later ga je in kleine stapjes verder werken aan het ontspannen zijn in de situaties waarin je hond zich angstig, overprikkeld of niet op zijn gemak voelt.
En om de cirkel helemaal rond te maken, blijft het bij dat stap voor stap werken aan die moeilijke situaties ontzettend belangrijk dat je naar je hond luistert. De ene dag is de andere niet. Het kan dus zijn dat tijdens het ene trainingsmoment het super goed gaat, maar dat de dag erna de spanning toch weer hoog oploopt. Door daar adequaat op te reageren, geef je je hond het vertrouwen dat hij nog steeds de keuze heeft om iets niet te willen als het te spannend is en niet goed voelt.
Tip: video-materiaal
Ik sluit graag af met een tip. Omdat de lichaamstaal van een hond elke milliseconde verandert en je vaak verschillende elementen in de gaten moet houden, raad ik je aan om je hond heel vaak te filmen. Zo kan je nadien rustig alle aspecten herbekijken, inzoomen of vertraagd afspelen om geen details te missen.
Graag ook een paar objectieve ogen die meekijkt naar je filmpjes? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in en ik kijk graag mee op welke manier ik je verder kan helpen.
Comments